Page 39 - URGE PROJESİ ANALİZ RAPORU Final Raporu-06-07-2016

Basic HTML Version

‘GELENDOST ELMASI DÜNYAYA AÇILIYOR’
———————————————————————
39
Şili Meyve İhracatçılar
Birliği
( Chilean Fresh Fruit
Association ) Fruits
From Chile
ASOEX (Şili Meyve İhracatçıları Birliği) ürettikleri meyve ve
sebzelerin ihracatını uluslararası rekabete açma çalışmalarını devlet
kanallarından veya değişik fuarlarda tanıtım yaparak sürdürmektedir.
Cruz del Sur 133, 2º
floor,LasCondes,Santi
ago de Chile.
Tel : 0056 22 472 47
00
Kaynak:Strateko İnternet Araştırması
Sektörde uluslararası kuruluşlardan FAO’ya bağlı meyvecilik çalışma grupları ile Uluslar arası Bahçe
Bitkileri Derneği (ISHS)’nin meyvecilik komisyonları faaliyet göstermektedir.
Son yıllarda yetiştiricilik yöntemleri ve yeni çeşitlerin geliştirilmesi kadar ticareti itibariyle de ayrıcalık
kazanan bir meyve olan elma için özel organizasyonlar geliştirilmiştir. ABD’de Washington
State Apple Commission, U.S. Apple Export Council Kanada’da Ontario Apple Marketing Bord
Avustralya’da Avustralian Apple and Pear Grower’s Association ve Yeni Zelanda’da Apple and Pear
Marketing Bord bahsedilen organizasyonların en bilinenleridir.
3. Türkiye’de Sektörün Analizi
3.1 Türkiye’de Sektörün Durumuna Genel Bakış
Türkiye genelinde elma üretimi 2015 yılında bir önceki yıla göre %3,6 oranında artarak 2,5 milyon
ton olarak gerçekleşmiştir. Elma üretiminin %90’nı taze tüketilmekte, %5’i meyve suyu olarak
üretilmektedir. Soğuk depoda bekletilebilen bir ürün olan elma’nın yoğunluklu olarak depolandığı yer
Ispartadır. Üretimin yaklaşık %4’ün ihraç edilemektedir.
Tablo 50: Türkiye Elma üretim Üretim Miktarları (2015 Yıl Sonu Rakamlarına Göre)
Yıllar
Üretim Miktarı (Ton)
2010
2 600 000
2011
2 680 075
2012
2 888 985
2013
3 128 450
2014
2 480 444
2015
2 569 759
Kaynak: TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri, 2015
Türkiye genelinde kayısı üretimi ise bir önceki yıla göre %152’lik bir artış yaşayarak 2015 yılında 680
bin ton olarak gerçekleşmiştir Kayısı Mersin, Malatya, Antalya, Isparta ve Elazığ’da yetişmektedir.
Tablo 51: Türkiye Kayısı Üretim Miktarları (2015 Yıl Sonu Rakamlarına Göre)
Yıllar
Üretim Miktarı (Ton)
2010
450 000
2011
650 000
2012
760 000
2013
780 000
2014
270 000
2015
680 000
Kaynak: TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri, 2015